23.06.14 г.

Брамбораки

Едни малко по различни брамбораки :)



Продукти:

5бр. средно големи картофа
2бр. яйца
около 150гр. сирене
колбас по избор
чубрица на вкус
черен пипер на вкус
галета, колкото поеме сместа
олио за пържене



Приготвяне:

Картофите се почистват и настъргват на голямо ренде. Отцеждат се от водата. Сиренето се натрошава и се прибавя към картофите. Яйцата се разбиват и те се добавят към картофената смес. Слагат се подправките на вкус и към сместа се добавят галетата, толкова че да стане гъста смес. Разбърква се добре, след това се нарязва избрания колбас на ситно и се прибавя към другите продукти. Пак се разбърква. В сгорещено олио се слага от сместа, като се взема с лъжица и съвсем леко се притиска. Вадят се на кухненска хартия. Може да се сервират както за вечеря, така и за гарнитура към печено месо :)



20.06.14 г.

Кокос и коняк- зебров кекс


Продукти:

5 бр. яйца
3 ч.ч брашно
1 и 1/2 ч.ч. захар
1/2ч.ч олио
2с.л. какао
4с.л. кокосови стърготини
1 бр. бакпулвер
1/2ч.ч прясно мляко
3с.л. коняк



Приготвяне:

Яйцата се разбиват заедно със захарта, добавя се олиото. След това се добавя прясното мляко и се бърка с миксера. Добавя се пресятото брашно и бакпулвера, разбърква се до получаването на хомогенна смес. Разделя се на две равни части. В едната част се слага коняка и какаото, и хубаво се разбърква с миксер. Във втората част се слагат кокосовите стърготини и се разбърква с лъжица. В намазнена тава в центъра се поставя една лъжица бяла смес, върху нея една лъжица какаова смес, така се редува до свършване на смесите. Пече се в предварително загрята фурна на 180г. до готовност, проверява се с клечка за зъби. Декорира се по желание :)







18.06.14 г.

Морковено изкушение

 Малко по различни бонбони от моркови :)




Продукти:

7-8 средно големи моркова
1и1/2ч.ч захар
600гр. бисквити (по избор)
кокосови стърготини






Приготвяне:

Морковите се настъргват на ситно ренде, слагат се в тенджера и към тях се добавя захарта. Слага се на котлона и се вари, докато омекнат морковите и си пуснат сокчето. Добавят се натрошените бисквити и хубаво се разбърква, трябва да стане гъста смес за оформяне на топчета. Взема се смес и се оформят топчета по големи от орех, овалват се в кокосови стърготини и се слагат за около 1 час в хладилник.

Малка препоръка  -  идеално допълнение към кафето  са :)






16.06.14 г.

НЕ-пълнени чушки




Продукти:

1-глава лук
1 бр. морков
2с.л. олио
1 к.ч. доматен сок
1и1/2ч.ч ориз
250гр. кайма
1/2ч.л. червен пипер
млян черен пипер на вкус
куркума на вкус
сол на вкус
500гр. гъби печурки
1 буркан цели печени червени чушки





Приготвяне:

За плънката запържете в олиото нарязаните на ситно кромид лук и морков и сипете доматения сок. Добавете измития ориз и каймата. Овкусете с червения и черния пипер, куркумата и солта. Запържете до готовност и свалете от котлона.Намажете тавата с олио и изсипете плънката.Отгоре наредете гъбите и върху тях чушките.Сипете вода, покрийте с фолио и печете до готовност на плънката. След около 15мин. свалете фолиото, за да може да се запече ястието и отгоре. По желание се сервира с лъжица-две кисело мляко.



LinkWithin

linkwithin