28.06.14 г.

Мексикански сладкиш



Идеята за сладкиша е взета от тук :) става много бързо и е с леко пикантен вкус :)





Продукти:

  • 200 г (1 и 1/2 ч. ч.) брашно
200 г (1 ч. ч.) захар
1/2 ч. ч. натурално какао на прах
2 ч. л. мляна канела
1 бр. бакпулвер
1/4 ч. л. кайенски пипер или чили
1/4 ч. л. сол
2 с. л. олио
1 с. л. балсамов оцет
210 мл (1 ч. ч.) студена вода
1 пакетче шоколадови капки


ГЛАЗУРА 

150 г (2/3 ч. ч.) пудрa захар
50 г (1/3 ч. ч.) натурално какао на прах
6-7 с. л. вода



Приготвяне:

Всички сухи съставки се смесват в голяма купа. Добавя се олиото и  водата, разбърква се хубаво с миксер, за да не се образуват бучки. Сипват се шоколадовите капки. Сместа се сипва във формата за и се пече на загрята фурна на 180г до готовност, проверява се с клечка за зъби. Оставя се да се охлади. През това време в купа се смесват пудрата захар и какаото, добавя се водата и се бърка до хомогенна смес, трябва да е малко по течно. Залива се сладкиша с глазурата и се слага в хладилник за около 30 мин. Декорира се по желание.

П.С: Аз съм го декорирала с кокосови стърготини и няколко резенчета круша, но може и нищо да не се слага. Да ви е сладко :)



23.06.14 г.

Брамбораки

Едни малко по различни брамбораки :)



Продукти:

5бр. средно големи картофа
2бр. яйца
около 150гр. сирене
колбас по избор
чубрица на вкус
черен пипер на вкус
галета, колкото поеме сместа
олио за пържене



Приготвяне:

Картофите се почистват и настъргват на голямо ренде. Отцеждат се от водата. Сиренето се натрошава и се прибавя към картофите. Яйцата се разбиват и те се добавят към картофената смес. Слагат се подправките на вкус и към сместа се добавят галетата, толкова че да стане гъста смес. Разбърква се добре, след това се нарязва избрания колбас на ситно и се прибавя към другите продукти. Пак се разбърква. В сгорещено олио се слага от сместа, като се взема с лъжица и съвсем леко се притиска. Вадят се на кухненска хартия. Може да се сервират както за вечеря, така и за гарнитура към печено месо :)



20.06.14 г.

Кокос и коняк- зебров кекс


Продукти:

5 бр. яйца
3 ч.ч брашно
1 и 1/2 ч.ч. захар
1/2ч.ч олио
2с.л. какао
4с.л. кокосови стърготини
1 бр. бакпулвер
1/2ч.ч прясно мляко
3с.л. коняк



Приготвяне:

Яйцата се разбиват заедно със захарта, добавя се олиото. След това се добавя прясното мляко и се бърка с миксера. Добавя се пресятото брашно и бакпулвера, разбърква се до получаването на хомогенна смес. Разделя се на две равни части. В едната част се слага коняка и какаото, и хубаво се разбърква с миксер. Във втората част се слагат кокосовите стърготини и се разбърква с лъжица. В намазнена тава в центъра се поставя една лъжица бяла смес, върху нея една лъжица какаова смес, така се редува до свършване на смесите. Пече се в предварително загрята фурна на 180г. до готовност, проверява се с клечка за зъби. Декорира се по желание :)







18.06.14 г.

Морковено изкушение

 Малко по различни бонбони от моркови :)




Продукти:

7-8 средно големи моркова
1и1/2ч.ч захар
600гр. бисквити (по избор)
кокосови стърготини






Приготвяне:

Морковите се настъргват на ситно ренде, слагат се в тенджера и към тях се добавя захарта. Слага се на котлона и се вари, докато омекнат морковите и си пуснат сокчето. Добавят се натрошените бисквити и хубаво се разбърква, трябва да стане гъста смес за оформяне на топчета. Взема се смес и се оформят топчета по големи от орех, овалват се в кокосови стърготини и се слагат за около 1 час в хладилник.

Малка препоръка  -  идеално допълнение към кафето  са :)






16.06.14 г.

НЕ-пълнени чушки




Продукти:

1-глава лук
1 бр. морков
2с.л. олио
1 к.ч. доматен сок
1и1/2ч.ч ориз
250гр. кайма
1/2ч.л. червен пипер
млян черен пипер на вкус
куркума на вкус
сол на вкус
500гр. гъби печурки
1 буркан цели печени червени чушки





Приготвяне:

За плънката запържете в олиото нарязаните на ситно кромид лук и морков и сипете доматения сок. Добавете измития ориз и каймата. Овкусете с червения и черния пипер, куркумата и солта. Запържете до готовност и свалете от котлона.Намажете тавата с олио и изсипете плънката.Отгоре наредете гъбите и върху тях чушките.Сипете вода, покрийте с фолио и печете до готовност на плънката. След около 15мин. свалете фолиото, за да може да се запече ястието и отгоре. По желание се сервира с лъжица-две кисело мляко.



14.06.14 г.

Мантъ

                                             (турски равиоли)



Продукти:

За тестото:

2 ч.ч брашно + брашно за точенето
щипка сол
1/2 ч.ч вода

За плънката:

250гр. кайма
1- глава лук
черен пипер на вкус
сол на вкус
магданоз (наситнен)

За заливката:

3с.л. масло
2-3 скилидки чесън
червен пипер
кисело мляко

За варенето:
 1/2 литър пилешки(телешки) бульон





Приготвяне:

От брашното, водата и солта се замесва меко тесто и се разделя на две топки. Всяка топка се намазва с олио, покрива се с влажна кърпа и се оставят да си починат за 1 час. Разточват се кори като за юфка, режат се квадратчета около 4см. Каймата се омесва с лукът (нарязан на ситно), подправките и магданозът. На всяко квадратче се слага част от каймата. Прави се пликче. Редят се в намазнена тава и се запичат до зачервяване на загрята фурна. Изваждат се и се пускат във врящият бульон за около 2 мин. Маслото се запържва с червения пипер, а скилидките чесън се нарязват на ситно и се разбъркват с киселото мляко. Мантъ се сервират топли и поляти със запръжката и киселото мляко.





12.06.14 г.

Тиганички



Продукти:

3бр. яйца
3ч.ч. брашно
1ч.ч. натрошено сирене
1и1/2ч.ч вода
1ч.л. сода
1ч.л. сол
олио за пържене






Приготвяне:

Яйцата се разбиват заедно с натрошеното сирене. Добавя се солта и содата, след това водата и брашното. Бърка се до получаване на хомогенна смес, трябва да е по гъста от кексова смес. Олиото се загрява и с лъжица се сипва от сместа, пържи се от двете страни.



10.06.14 г.

Умм Али

                                                Umm Ali

Традиционен сладкиш от Дубай...
     (малко променен от мен )






Продукти:

200 гр. домашна юфка
500-550 мл. прясно мляко
200гр. захар
100гр. бадеми (натрошени)
1ч.ч нарязани на ситно череши (оригинал- стафиди или сушени плодове)
1/2ч.ч смлени орехи( или други ядки по избор) за поръсване
200мл. сладкарска сметана
4с.л. кокосови стърготини
4с.л. масло (разтопено)
канела и кардамон на вкус





Приготвяне:

Юфката се слага в тава и се запича до хубаво покафеняване. Изважда се и се начупва. Бадемите се изпичат за кратко на сух тиган, като се внимава да не изгорят, за да не горчат, счукват се на едро. Млякото се кипва и към него се добавя захарта, като се бърка непрекъснато, до стапянето и. Половината юфка се слага на дъното на тава. Отгоре се нареждат нарязаните череши, счуканите бадеми, кокосовите стърготини и канелата и кардамона. Слага се и останалата част от юфката, да покрие плънката. Залива се с млякото. Фурната трябва да е загрята на 180г. Сладкишът се пече за 15 мин. Тавата се вади, сипва се маслото и сметаната и се връща във фурната за още 15 мин. След изпичане се вади и наръсва с смлените орехи. Декорира се по избор :)





9.06.14 г.

Просто снимки

Тази публикация я правя само със снимки, а масата я приготвих за бала (25.05.2014) на малкото ми братче, да ми е жив и здрав и дано всичките му мечти станат реалност  :)






8.06.14 г.

Плодов сладкиш


Продукти:

200 гр. брашно
100 гр. захар
1 бр. яйце
1 бр. бакпулвер
4 с.л. кисело мляко
1 ч.л. канела
300 гр. череши
100гр. масло




Приготвяне:

В купа се смесват яйцето и захарта, сместа се разбърква добре. Добавя се канелата и млякото, пак се бърка. След това се слага разтопеното масло (не да не е горещо). Добавя се брашното и бакпулвера, разбърква се добре. Сместа трябва да е гъста. Изсипва се в тава и с лъжица се разнася по цялата тава. Нареждат се черешите, като не трябва да потъват. Плодовете се наръсват със захар, лекичко. Пече се на предварително загрята фурна на 180г. за 30-35 мин.



5.06.14 г.

Ориз с пилешко и гъби "Муар"



Продукти:

250 гр. ориз (бланширан)
1 морков (нарязан на лентички)
1/2 опаковка замразени зеленчуци (грах и царевица)
100 гр. печурки
1 яйце
200 гр. пилешко месо
бял пипер на вкус
сол на вкус
гъби Муар ( по предпочитание на готвача)
2 с.л сос от стриди
олио за пържене




 Приготвяне:

Оризът се сварява по описанието на кутията.Оцежда се и се оставя на страна. Пилешкото месо се нарязва на хапки и се запържва в уок. Печурките се нарязват на лентички и се запържват, изваждат се и се оставят настрана, заедно с пилешките хапки. Грахът и царевицата се запържват и оставят при другите зеленчуци. Гъбите Муар се приготвят по описанието на пакета. Яйцето се разбива и се пържи на омлет, нарязва се на малки хапки.
Всички продукти се връщат в уока, заедно с ориза.
Разбъркват се добре и се добавя сосът от стриди, солта и черния
пипер. Сервира се със соев сос.

3.06.14 г.

Шоколадов кекс с череши


                                                            Идеята е взета от тук.

Продукти:

1 и 1/2 ч. ч брашно
1 ч.ч   захар
1/2 ч.ч олио
200 гр. готварски шоколад
5 с.л. какао
1/2 ч.ч прясно мляко
1- пакетче бакпулвер
250 гр. череши
4 бр. яйца




Приготвяне :

Разбийте яйцата и захарта, до получаване на пухкав крем. Добавете олиото и разбъркайте пак. Сипете брашното на порции и бъркайте. След това се добавя прясното мляко, после какаото и бакпулвера. Разбърква се с миксер до получаване на хомогенна смес. Добавя се настъргания шоколад и се разбърква с лъжица. Накрая се добавят черешите, пак се разбърква. Сместа става по гъста от кексова. Сипете във формата за печене. Поставя се в предварително загрята фурна и се пече на 200 градуса до готовност (проверява се с клечка ). След изваждане се оставя да изстине във формата и се вади, декорира се по желание.



1.06.14 г.

Огретен с майонеза





Продукти:

1 кг. картофи (с пресни става най-добре)
1 л. прясно мляко
1- кофичка кисело мляко
5 бр. яйца
1 кутийка майонеза
300 гр. сирене
сол на вкус
черен пипер на вкус
1- връзка пресен копър



Приготвяне:

Картофите се сварят и обелват. Намачкват се и се посоляват. В намазнена тава се поставя един пласт картофи, от горе се натрошава сирене и се поръсва със ситно нарязан копър, добавя се и кутийката майонеза. Поставя се втория пласт  картофи. Киселото мляко се разбива с 3 яйца и се заливат картофите, правят се на няколко места дубчици с лъжица, да навлезе млякото в картофите. Разбиват се останалите 2 яйца с прясното мляко и  тази смес се излива върху киселото мляко. Пече се на предварително загрята фурна на 200г за около 40 минути.

LinkWithin

linkwithin