30.05.14 г.

Бюрек с кайма



Продукти:

1-пакет фини кори (400гр.)
400 гр. кайма (смес)
500 мл. доматено пюре
2- глави стар лук
4 бр. яйца
1 бр. кофичка кисело мляко
300 мл. газирана вода
сол на вкус
черен пипер на вкус
олио за пържене




Приготвяне:
 Лукът се почиства и се нарязва на ситно. Поставя се в тиган заедно с олиото и се запържва до златисто. След това при лукът се поставя и раздробената кайма, пържи се до готовност, като се слага малко вода. Добавя се доматеното пюре и подправките. Оставя се до извирана не водата, да остане на мазнина, като се разбърква периодично да не загори. Вземат се три кори и се поставя плънка на тях, навива се на руло, така до свършване на плънката и корите. Поставят се в намазнена тава.  Разбиват се яйцата, добавя се киселото мляко и пак се бърка до получаване на хомогенна смес. При яйчената смес се добавя и газираната вода. Баницата се разрязва  по средата и се залива със сместа. Пече се до готовност в предварително загрята фурна на 200 градуса.



28.05.14 г.

Рогчета

 
Продукти:

4 бр. яйца
200 мл. прясно мляко
300 гр. маргарин
1/2 пакетче прясна  мая
1 ч.л. сол
1 с.л захар
1 кг. брашно
300 гр. сирене



 Приготвяне:

 Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята, добавя се захарта и солта. Яйцата се разбиват (оставя се един жълтък за намазване) и към тях се добавя прясното мляко. Маргарина се разтапя. Брашното се сипва в съда за месене и към него се добавят разтопения маргарин и яйчената смес. Замесва се тесто. Изкарва му се въздуха като се тупка около 20-25 пъти. От полученото тесто се отрязват 21 топки. Всяка топка се разточва на не много голям кръг и в единият му край се поставя натрошено сирене. Навива се на пуричка и се поставя в тава. Така получените пурички се оставят да втасат за около 30 мин, след което се намазват с разбит жълтък. Пекът се на предварително загрята фурна до покафеняване ( на 200 градуса за около 25-30 мин.).




27.05.14 г.

Пържени спагети с пилешко

 

Продукти:

250 гр. спагети
1 бр. морков (нарязан на пръчици)
2-3 листа зеле (нарязано на пръчици)
около 200 гр. пилешко месо (от гърди)
около шепа соеви кълнове
1 бр. яйце
2 с.л. сос от стриди
4-5 с.л соев сос (светъл)
1/2 глава лук (нарязан на лентички)
бял пипер (на вкус)
сол на вкус
олио за запържване




 Приготвяне:

Спагетите се сваряват и оцеждат от водата, оставят се на страна.
В уок се сипва олио и се запържва пилешкото месо, което предварително сме нарязали на хапки, или както ни е удобно.Месото се изважда и ако е необходимо се сипва още малко олио, запържват се морковите и те се изважда. Запържва се зелето, а след това и лукът.Соевите кълнове се запържват за няколко секунди. Зеленчуците трябва леко да хрупат. Яйцете се прави на омлет в отделен тиган, нарязва се на  малки хапки. Готовите продукти се връщат в уока и се прибавят и спагетите, овкусяват се с подправките и се разбъркват добре.


24.05.14 г.

Кекс с червени боровинки



Продукти:

5 бр. яйца
2и1/2 ч.ч брашно
1ч.ч. кисело мляко
1-пакетче сушени боровинки
1и1/2 ч.ч захар
1 бр. бакпулвер
1/2 ч.ч олио




Приготвяне:

Яйцата се разбиват заедно със захарта, на силно с миксер, добавя се киселото мляко и пак се разбърква, слага се олиото и сместа хубаво се разбива с миксера. Бакпулвера се добавя към пресятото брашно и на порции се сипва в сместа, при непрекъснато бъркане. Изсипва се във формата за печене. Боровинките се овалват в брашно и се наръсват в кексовата смес. Пече се на предварително загрята фурна до готовност, проверява се с клечка за зъби.



23.05.14 г.

Сладки-"Черешки"



Продукти:
3 бр. пакет чаени бисквити (бели)
100 гр. пудра захар
100 гр. смлени орехи
1 бр. белтък
80 гр. масло
1 ч.л. ром
1 бр. ванилия
1 бр. бурканче сладко от череши
захар за овалване
сладкарска боя-червена


Приготвяне:

Бисквитите се смилат. Пудрата захар и маслото се разбиват с миксер до получаване на крем.Добавя се и белтъкът, пак се разбърква, добавят се и орехите, към сместа се добавят и бисквитите и се разбърква до получаване на твърда смес. Оставя се в хладилник за 15-20 мин. От сладкото се изваждат черешките, измиват се, подсушават се и се овалват в брашно. Боята се разтваря и в чиния се слага захар, за овалването. Взема се от сместа и в ръката се прави като питка, слага се по средата черешка и се завива на топче, потапя се в боята и веднага се овалват в захар.

21.05.14 г.

Меденки - животни

Продукти:

2ч.ч олио
2ч.ч. захар
4с.л. мед
4с.л. кисело мляко
2 бр. яйца
4с.л. канела
брашно колкото поеме
мармалад за слепване


Приготвяне:

Яйцата се разбиват заедно със захарта, добавя се олиото, меда, киселото мляко и канелата, бърка се с миксер до получаване на еднородна смес, добавя се брашното на порции и се замесва средно меко тесто. Разточва се на лист и се изрязват формичките. Меденките се пекът на 180г. докато си сменят цвета. Слепват се с мармалада(при мен е от сини сливи).

20.05.14 г.

Пържен ориз с пилешко месо

(леко сладко)

 Продукти:

250гр. ориз- бланширан
200гр. пилешки гърди
1/2 пакет замразени зеленчуци
лимонена трева
сос от манго
сол
сусамово олио( може и слънчогледово)за пържене
1и1/2ч.ч вода за варене на ориза

Приготвяне:

Оризът се сварява, както е оказано на кутията, като се добавя малко сол и олио. Изсипва се в гевгир и се облива със студена вода. Оставя се настрана. Пилешкото месо се нарязва на лентички. В тиган уок се сипва олиото и се запържва пилешкото месо, добавят се зеленчуците и лимонената трева, поръсва се със сол. Пържи се за около 2-3мин. След това се прибавя и ориза и се разбърква добре. Оставя се около 2-3 мин. и той да се запържи, като се разбърква. Сервира се със сос от манго, за сладък вкус.


19.05.14 г.

Содени питки

 Продукти:

3и 1/2 ч.ч. брашно
1ч.ч сирене
3бр. яйца
1бр. кофичка кисело мляко
1ч.л. сода
5с.л. олио + олио за намазване на тавата
шарена сол за поръсване
масло за поставяне в питките
Приготвяне:

Яйцата се разбиват и към тях се добавя натрошеното сирене, разбърква се добре, но не с миксер. Добавя се олиото и киселото мляко, в което е сложена содата. Разбърква се, на порции се добавя брашното и се бърка с лъжица. Тестото става лепкаво и меко, с намазнени ръце се взема от тестото и се оформят питки, поставят се в много мазна тава. След като се направят питките с пръст се оформя дупчица по средата и се поставя малко масло(на върха на ножа). Пекът се за  20-25мин. на загрята фурна, те си показват кога са готови, трябва да станат кафевички отгоре и отдолу. Изваждат се и докато са топли с четка се намазват олио и се поръсват с шарена сол.


18.05.14 г.

Кекс "Арония"

 Продукти:

4бр. яйца
200мл. сок от арония
1ч.ч захар
3/4ч.ч олио
2ч.ч брашно
зрънца арония (за украса и за поставяне в кекса)
 1бр. пакетче бакпулвер

Приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Добавя се олиото и пак се разбърква, добавя се сока от арония и брашното на порции, накрая се слага и бакпулвера, сместа се бие с миксер до получаване на хомогенна смес. Изсипва се във формата за печене и се добавят предварително оваляните зрънца арония в брашно. Пече се до готовност в предварително загрята фурна, проверява се с клечка за зъби. Декорира се с зрънца арония (при мен са от сладко и сока е домашно приготвен).


17.05.14 г.

Картофки с мента

 Продукти:
 6бр. средно големи червени картофа
 6-стръка прясна мента
 300гр. гъби
250мл. готварска сметана
 100мл. вода
 5с.л олио
 сол на вкус
 черен пипер на вкус

Приготвяне:
 Картофките се обелват и нарязват. Поставят се в тава, листенцата мента се нарязват и прибавят към картофите, сипва се сметаната и водата,  слага се олиото и се овкусяват със солта и черния пипер. Добавят се и леко запържените гъбки.  Разбърква се. Картофките се пекът до извиране на течността.

16.05.14 г.

Макови филийки със сладко от зелени доматчета

 Продукти:
(за 4 броя филийки)

2бр. яйца
4бр. филийки
1с.л. мед
2-3с.л. прясно мляко
3с.л. маково семе
сладко от зелени доматчета
олио за пържене


Приготвяне:

Яйцата се разбиват заедно с меда и към сместа се добавя прясното мляко и маковото семе. Олиото се загрява. Филийките се потапят в яйчената смес и се пържат до златисто. Гарнират се със сладкото.

15.05.14 г.

Serbian Prebranac

Фасул на фурна

Продукти:
 1кг. зрял фасул
 5-връзки пресен лук
 2-скилидки чесън
150мл. доматено пюре
сол(на вкус)
черен пипер(на вкус)
2с.л.сминдух
1с.л.чубрица
2-3с.л. червен пипер(може и лют)
1к.ч олио от рапица+ 2с.л.
1и 1/2ч.ч вода

Приготвяне:

Фасулът се накисва за около 4-5 часа. Прехвърля се в гевгир и се връща отново в съда за готвене, сипва се вода  1 пръст над фасула, оставя се да заври. Изхвърлят се 2 води и на третата се слага сол и 2с.л олио, оставя се да ври почти до омекване.Изхвърля се водата и фасула се облива със студена вода, оставя се на страна. В дълбок тиган се слага останалото олио и се запържва лука, към него се добавя сол, черен пипер, червен пипер, сминдуха и чубрицата. Оставя се да се позапържи, след това се добавя доматеното пюре. Оставя се за около 2-3мин., в тигана се добавя и фасула и се разбърква, като се внимава зрънцата да останат цели. Получената смес се изсипва в тава и се добавя 1и1/2ч.ч вода, разбърква се. Фасулът се пече на 200г, докато остане на мазнина.

14.05.14 г.

Руло с риба тон, хариса и маслини

Продукти:
 300гр. брашно
 1с.л суха мая
75гр. разтопено масло
1ч.ч прясно мляко
1с.л сол
1и 1/2 консерва риба тон(отцедена)
1ч.ч маслини
2с.л Хариса(може да се замени с доматено пюре с добавено чили сос вътре)
маково семе и или черен сусам за поръсване


Приготвяне:

Маята се разтваря в млякото и се добавя към брашното заедно с разтопеното масло и солта. Замесва се тесто и се оставя за около 15мин. да си почине. Маслините се нарязват на ситно и към тях се добавя рибата тон, разбърква се с харисата. Тестото се разточва на лист и се намазва с плънката, навива се на руло и се поръсва с маковото семе. Пече се на 180-200г за 20-25мин.

13.05.14 г.

Мексикански филийки

Рецепта:
 2бр. филийки хляб
 2бр. яйца
кетчуп за намазване
 няколко капки соев сос и сос чили
сол
олио за пържене

Приготвяне:

Филийките се намазват със кетчупа, капват се отгоре няколко капки соев сос и сос чили. Изрязва се по средата на филийките дупка и се слагат с не намазаната страна в загрятото олио за 2-3мин. да се запържа. След това се чуква по едно яйце в дупката на филийките, поръсва се със сол и се оставя за 1-2мин. По желание жълтъкът се разбърква. Филийките се обръщат от другата страна с кетчупа на долу и се запържва за около 1-2мин.

12.05.14 г.

"Асорти"-ориз със сос от манго

 Продукти:

125гр. ориз смес-бланширан и див
 10бр. ролца от раци
 1бр. бурканче с мариновани печурки
 3-4с.л. сос от манго
 лимонена трева за поръсване
 сол на вкус
олио за пържене

 Приготвяне:

Оризът се сварява по упътването на кутията. Ролцата се нарязват на по едро и заедно с гъбите( според зависи от големината им или се нарязват, или се оставят цели) се запържват в олиото за около 5-7мин в по-дълбок тиган. Оризът се добавя с тигана и се разбърква с останалите продукти за около 2-3мин. Сервира се в чиния, в която е сипан сос от манго, оризът се поръсва с лимонена трева.



11.05.14 г.

Панирани гъби

Продукти:

 1кг. гъби-печурки
 2бр. яйца
 150гр. брашно
 3-4с.л бира
 сол-на вкус
 черен пипер-на вкус
олио за пържене

 Приготвяне:

 Гъбите се измиват и почистват. Бланшират се за около 2-3мин. във вода със сол. Яйцата се разбиват, добавя се брашното и се разбърква добре. Добавя се бирата и се овкусява със солта и черния пипер. Гъбите се потапят в кашата и се пържат до златист загар в загрятото олио. 

Панирани калмари с бира

Продукти:
 4-5 туби калмари
 7-8с.л брашно
 1бр. яйце
  1л. прясно мляко
 100мл. бира
 копър, сол и черен пипер
  1 лимон
  олио за пържене

 Приготвяне:

 Почистваме тубите и ги слагаме да се варят в подсолена вода. След сваряване ги изваждаме и накисваме в прясното мляко, оставят се за около 2часа. Изваждат се от млякото и се нарязват на шайби. Разбива се яйцето заедно с брашното, към сместа при непрекъснато бъркане се прибавя бирата. Сместа се овкусява със солта, копъра и черния пипер. Шайбите се потапят в кашата и се пържат в загрятото олио. Сервират се топли с резени лимон и студена бира.

Сърми с накълцано свинско месо

Продукти:
 
  Зелеви листа от кисело зеле
  250гр. ориз
  200гр. свинско месо
  300мл. вода
  1бр. морков (настърган)
  сол, олио, ронена чубрица
  
  Приготвяне:
   Свинското месо се нарязва на ситно и се запържва в олиото в  по дълбок тиган. Ориза се почиства и се прибавя към месото, сипва се около 200мл. вода и се оставя за около 1мин. да се пържи, след това се прибавят моркова, солта и чубрицата. Разбърква се добре и се оставя на тих огън да се вари докато ориза попие водата. Плънката се оставя да изстине, след което се свиват сърмите.  Нареждат се във тава, на която на дъното е сипана останалата част от водата. Пече се в предварително загрята умерена фурна, до пълното извиране на водата и до желания загар. Да останат само на мазнина.

Цветен кекс

 Рецепта:
  5 яйца
  2 ч.ч захар
  100мл. прясно мляко

  2 ч.ч брашно
  1 ванилия

  1 бакпулвер
  различни цветове боя за яйца

 Приготвяне:

 Яйцата и захарта се разбиват с миксер, добавя се прясното мляко. Пресява се брашното и към него се добавя бакпулвера и ванилията. Брашното се добавя на порции към яйчената смес, бърка се с миксер до получаване на хомогенна смес. Разделя се в различни купички и сместа се оцветява със боята за яйца. Броя на цветовете и подредбата е по желание на майстора. Пече се във предварително загрята фурна за 40 мин. на 180г, аз го пека на долен реотан 35мин. и последните 5мин. включвам и горен. 

Шарено домино

Постен кекс

Продукти:
 1ч.ч вода
 1ч.ч захар
 1/2 ч.ч олио
 2и1/2 ч.ч брашно
 1ч.л. сода
 1ч.ч сладко по избор(при мен е от сливи)
  За украса:
 оцветена сметана и бони бон

 Приготвяне:
  Смесват се захарта с водата, прибавя се олиото заедно със сладкото и се разбърква, содата се прибавя към брашното. Брашното се добавя към другата смес и се разбърква с миксер, изсипва се в подмазана тава и се пече на 180 градуса до готовност/ проверява се с клечка за зъби/. Оставя се да се охлади, през това време се разбива сметаната и се оцветява. След изстиване на сладкиша се реже на форми и се оцветява със сметаната, от горе се нареждат бонбоните.

Shorbat adas

Арабска крем супа от оранжева леща

Рецепта:
300гр - червена леща
10с.л. зехтин

1глава лук
2 пилешки бульончета
сол
черен пипер
магданоз
лимонов сок
Приготвяне:
Накиснете лещата в студена вода за 30мин., след това я отцедете и сложете в съда за готвене. Нарежете лука на ситно и го прибавете към лещата, залейте със студена вода около 2-3 ч.ч. Вари се до готовност. След това се сваля от котлона и се пасира до получаване на хомогенна смес, ако стане по гъсто се добавя още малко вода и пак се връща на котлона, за да кипне. Сервира се поръсена с черен пипер, лимонов сок на вкус и наситнен магданоз.
( Моята крем супа е правена с телешки бульон (харесвам повече вкуса) и вместо магданоз( никак не го обичам) е поръсена с пресен лук )

10.05.14 г.

Mahalabia محلبية

Арабски млечен пудинг

 Продукти:
  6ч.ч прясно мляко
  5с.л царевично нишесте
  5с.л захар
  1/2ч.л. розова вода или вода от портокалов цвят
 
  За поръсване:
   канела, стафиди и кокосови стърготини


 Приготвяне:
 
 В дълбок съд се загряват 5ч.ч мляко със захарта. Нишестето се разтваря в 6-та чаша и при непрекъснато бъркане се прибавя към другото мляко. Добавя се розовата вода( или портокаловата вода) и се вари 5мин. до сгъстяване появата на малки мехурчета(като се бърка непрекъснато, за да не загори). Изсипва се в отделни купички за сервиране и се декорира. Оставя се да се охлади и се прибира в хладилник до пълното изстиване на крема. Сервира се студено.

Лучник по троянски

Продукти:

  За тестото:
3ч.ч брашно
1п.суха мая
1ч.ч хладка вода
1с.л. захар
1ч.л сол
2с.л олио
   За плънката:
   1кг. стар лук
   сол(на вкус)
 2с.л червен пипер
  1 връзка пресен копър
   олио за пържене
   
Приготвяне:
 Омесва се тестото от продуктите и се оставя да втаса. Лукът се почиства и нарязва на не много едро, запържва се в тиган до омекване и се прибавят солта, червения пипер и ситно нарязания копър. Оставя се да се поохлади. Тестото се разделя на две,  едното топче се разстила в предварително набрашнената тава, като с тестото се обикалят и стените. Изсипва се плънката и отгоре се покрива с другата част от тестото,  запечатват се с тестото, което е останало по стените. Пече се до зачервяване.
    (рецептата е взета от майката на моята съквартирантка на която бях на гости в този невероятно красив планински град, останах очарована от топлото посрещане и прекрасните гозби ) 
  

9.05.14 г.

Лападови кюфтета със синьо сирене

Продукти:
  3- връзки лапад
 1бр. яйце
 100г. синьо сирене
 1бр. пресен лук
  2с.л. брашно и брашно за овалване
 олио за пържене

Приготвяне:
 Лападът се измива и почиства.Бланшира се за кратко. В чопър се слагат лука, бланширания лапад и сиренето, след това сместа се изсипва в купа и се омесва заедно с яйцето и 2-те с.л. брашно, поставя се за около 10мин. в камерата, за да стегне. Изважда се от хладилника и се оформят кюфтета, овалват се в брашно. В сгорещеното олио се запържват и от двата края до получаване на коричка. 
 ( малко уточнение: не се усеща миризмата на синьото сирене и колкото и страни да изглеждат са много вкусни)
  

7.05.14 г.

Закачлива торта за дамите

2 пакета готови блатове 
2 пакетчета бяла сметана (на прах)
3 банана
течен шоколад 
2-3 с. л. олио
захарен сироп 1/1
Единият пакет с блатовете се сиропира и между тях се поставят нарязаните на шайби банани и сметана да покрие бананите. Навива се на руло. След това другият пакет се натрошава в купа и се размесва с остатъка от бананите и сметаната и се оформят топките. Разтопява се шоколада на водна баня заедно с олиото. След това се сглобява тортата и се намазва с шоколада. Украсява се с малко сметана
:)

Картофени палачинки

Рецепта: 
1 яйце

3/4ч.ч брашно
300мл. прясно мляко
800гр картофи
щипка сол
70гр. масло

Яйцето, млякото и брашното се разбъркват, добавя се и солта. Суровите картофи се обелват и настъргват на ситно ренде и се добавят към сместа, разбърква се.(По рецепта палачинките се пържат в маслото, но аз го сложих в сместа) И след това се пържат на загрят тиган.

Кекс "Кафе и мед "

(с лека закачка за детето в нас  пристигна ми кравата на Милка )
Рецепта:
5 бр. яйца
2 ч.ч брашно
150мл. горещо кафе еспресо
100гр. шоколад
1ч.ч захар
5с.л. мед (с връх)
1/2ч.ч олио
1бр. бакпулвер
В горещото кафе се начупва шоколада и се разбърква добре, оставя се да се охлади. Разбъркват се с миксер яйцата заедно с меда и захарта, прибавя се олиото и кафето и отново се разбърква. Пресява се брашното заедно с бакпулвера и се прибавя на порции към сместа. Изсипва се във формата и се пече в предварително загрята фурна на 180г за 40 мин. или до готовност като се проверява с клечка.

LinkWithin

linkwithin